تعطیلی | تعطیلی ادارات
پنجشنبه ها تعطیل شد؟ | تصمیم نهایی دولت درباره تعطیلی پنجشنبهها
در ادامه جزئیات جدید از تعطیلی پنجشنبه ها را بخوانید.
خبرنگار شایلین بهبودی:
کیومرث سرمدی واله، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: تصمیم نهایی در مورد تعطیلی پنجشنبهها و ساعات کاری کارمندان در هفته آینده در صحن علنی مجلس گرفته خواهد شد. ساعت کاری کارمندان در هفته از ۴۴ به ۴۰ ساعت کاهش مییابد.
مجلس یازدهم که در اولویت بندی مشکلات کشور از ابتدا با چالش مواجه بود و عمدتأ به سراغ لوایحی میرفت که در راستای دغدغههای مردم نبود این بار نیز در یک تصمیم غیرمنتظره به دنبال تعطیل کردن پنج شنبهها است. اتفاقی که اگر رخ بدهد سرنوشت مبهمی پیدا میکند و مشخص نیست آیا کارکرد اقتصاد کشور بیشتر میشود یا خیر.
در حالی کمیسیون اجتماعی مجلس لایحه تعطیلی پنح شنبهها را تصویب کرده است که این تصمیم با حواشی و سروصدای زیادی همراه شده است.
نکته مهم این است که این تصمیم در شرایطی توسط مجلس یازدهم گرفته شده که این مجلس روزهای پایانی عمر خود را میگذراند و این احتمال وجود دارد مجلس دوازدهم رویکرد دیگری در این زمینه در پیش بگیرد.
به نظر میرسد مجلس یازدهم که در اولویت بندی مشکلات کشور از ابتدا با چالش مواجه بود و عمدتأ به سراغ لوایحی میرفت که در راستای دغدغههای مردم نبود این بار نیز در یک تصمیم غیرمنتظره به دنبال تعطیل کردن پنج شنبهها است. اتفاقی که اگر رخ بدهد سرنوشت مبهمی پیدا میکند و مشخص نیست آیا کارکرد اقتصاد کشور بیشتر میشود یا خیر.
آنچه مسلم است این است که اقتصاد کشور دارای مشکلات و چالشهای ساختاری است و سالها است که از سومدیریت رنج میبرد وبه همین دلیل چنین طرحهایی بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد که مجلس یازدهم عملکرد ضعیف و بلاتکلیفی خود را در بین افکار عمومی جامعه توجیه کند.
براساس آنچه حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس گفته، کمیسیون اجتماعی مجلس با افزایش یک روز به تعطیلات هفته و تعطیلی روزهای پنجشنبه و جمعه موافقت کرده و بنابراین روزهای کاری از شنبه تا چهارشنبه خواهد بود.
وی همچنین عنوان کرده دولت نیز با تعطیلی روزهای پنجشنبه علاوه بر جمعهها موافق بود به عبارت دیگر کمیسیون اجتماعی مجلس به نظر دولت برگشت.
براساس گفته گودرزی، این مصوبه در راستای لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری بود؛ ضمن اینکه ساعات کاری هفته نیز از ۴۴ به ۴۰ ساعت کاهش یافت به این معنا که در ماه ۱۶ ساعت از ساعات کاری موظفی کارکنان دولت کاسته شده است. آغاز و پایان ساعت کاری روز نیز با تصمیم دولت و متناسب با فصول سال تغییر میکند.
علیرغم اینکه تعطیلی شنبه به عنوان یک تغییر استراتژیک در روزهای تعطیل میتواند تأثیرات مثبتی بر مبادلات بانکی و تعاملات بینالمللی در ایران داشته باشد و به تسهیل بیشتر در امور مالی و تجاری منجر شده و به ارتقاء نقش اقتصادی کشور در بازارهای جهانی کمک کند، اما ظاهرا این طرح کماکان در وضعیت معلق قرار دارد. باید توجه داشت که حلقه گم شده اقتصاد ایران بهرهوری پایین هم از لحاظ نیروی انسانی و هم از حیث تعاملات بینالمللی است.
منتقدان معتقدند اجرای این طرح همراه با کاهش ساعات کاری، تأثیر مخربی بر تولید کشور خواهد داشت. این گروه اعتقاد دارد که در حالیکه نهادهای دولتی در سایر کشورها، روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند، بخش خصوصی به عنوان محرک اصلی اقتصاد، در روز شنبه همچنان فعال و تنها یک روز یکشنبه را در هفته تعطیل است. این گروه ادعا میکند که با توسعه فناوری و روابط الکترونیکی، زمان خاصی برای رابطه بین واحدهای اقتصادی لازم نیست. علاوه بر این، برخی از مخالفان این تصور را دارند که تعطیلی روزهای هفته در کشورهای اروپایی به علت کاهش ساعات کاری است، درحالیکه تقلیل ساعات کار در کشورهای پیشرفته بیشتر برای این است که فرصت اشتغال به افراد بیشتری برسد.
تفاوت دیدگاه بر سر تعطیلی پنج شنبه یا شنبه
در اواخر خرداد سال جاری که دوباره مساله تعطیلی جمعه و شنبه مطرح شد، به نظر میرسید با توجه به اینکه، شنبه روز تعطیل یهودیان است، انتقاداتی به این طرح از سوی برخی اقشار مذهبی جامعه وارد شود. هر چند اسلام و یهود به خاطر آن که هر دو در زمره ادیان ابراهیمیاند اشتراکاتی دارند، اما بر افتراقات هم تاکید میشود. در همین راستا روز ۲۴ خرداد، خبرگزاری فارس، کارزاری با عنوان «با تعطیلی شنبهها مخالفیم» راه انداخت و با این توجیه که این کار در میهن اسلامی باعث ترویج فرهنگ باطل میشود، از مجلس خواست تا طرح تعطیلی شنبهها را متوقف و از اجرای آن امتناع کنند.
آنچه مشخص است اینکه تندروهایی که این طرح را حربه صهیونیسم یا جهل عوامانه میدانند، به تاثیر تعطیلی روز پنجشنبه بر اقتصاد و عقبماندگی ۴ روزه با الگوی بینالمللی توجهی ندارند. از سوی دیگر در حالیکه کشورهای مسلمان منطقه چندین سال است که روزهای جمعه و شنبه تعطیل هستند، گویا برخی، این کشورها را اساسا مسلمان نمیدانند.
این در حالی است که تعطیلی شنبه در ایران نهتنها یک تصمیم ملموس بلکه یک پیام مثبت به جهان است که نشان از تصمیم کشور به همکاری جدی با جوامع بینالمللی و فعالیت بهطور جدی و هدفمند در بازارهای جهانی دارد. اگر این تغییر به شکل رسمی اعلام شود، پیام مهمی به دنیا منتقل میشود که ایران به دنبال افزایش تعاملات و همکاری با دیگر کشورها برای تقویت روابط اقتصادی خود است. این تصمیم میتواند نشاندهنده تعهد جدید ایران به باز کردن جلوههای جدید در مسیر توسعه و پیشرفت باشد، تعهدی که میتواند تأثیرات مثبت چشمگیری بر مبادلات بانکی و تعاملات بین المللی داشته باشد.
طرحهایی که در مجلس یازدهم مطرح شد اغلب به صورت خام و بدون بررسی و مطالعه کافی صورت گرفته و نمایندگان بیشتر برای نشان دادن متفاوت بودن ظاهری این مجلس با مجالس گذشته دست به چنین اقداماتی زدند. طرحهایی مانند حجاب و عفاف و یا طرح صیانت از فضای مجازی از جمله طرحهایی بودند که حاشیه و جنجالهای زیادی در کشور به راه انداختند و در نهایت نیز مسکوت باقی مانند و تنها هزینه سیاسی برای اصولگرایان ایجاد کردند. آنچه مسلم است این است که طرح تعطیلی دو روز در هفته در ایران نیز به دلیل پایین بودن بهره وری نیروی کار نمیتواند تأثیر تعیین کنندهای در افزایش رونق اقتصادی داشته باشد و بلکه بیشتر باعث هدر رفتن سرمایههای مادی و معنوی کشور خواهد شد. طرحی که به خوبی نشان میدهد مجلس یازدهم در بلاتکلیفی مطلق به سر میبرد.
ارسال دیدگاه