سن بازنشستگی | افزایش سن بازنشستگی

خبر جدید از اجرای سن بازنشستگی در این تاریخ | اجرای طرح افزایش سن بازنشستگی به زودی

در ادامه جزئیات جدید از افزایش سن بازنشستگی را بخوانید.

خبر جدید از اجرای سن بازنشستگی در این تاریخ | اجرای طرح افزایش سن بازنشستگی به زودی
| کد مطلب: ۳۹۱۷
لینک کوتاه کپی شد

خبرنگار شایلین بهبودی:

بررسی‌ها نشان می‌دهد میانگین سن بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1401 برابر با 56.3 سال بوده در حالی که سن بازنشستگان جدید در این سال بیشتر و برابر با 57.6 سال بوده است.

طی سال‌های اخیر سن بازنشستگان جدید از میانگین سن کل بازنشستگان بیشتر بوده است.

بر اساس آخرین آمارهای سازمان تامین اجتماعی، تعداد افراد تحت پوشش این سازمان تا پایان سال 1401 به 46 میلیون و 420 هزار نفر رسیده که 16.8 درصد آن را که معادل 7.8 میلیون نفر است را بازنشستگان یا مستمری بگیران تشکیل می‌دهد.

گزارشی که سازمان تامین اجتماعی از شاخص‌های جمعیتی افراد تحت پوشش خود ارایه داده از برخی جهت‌ها قابل توجه است که یکی از آنها میانگین سن بازنشستگی است که از جمله شاخص‌های مهم  و کلیدی در تصمیم‌گیری‌ها و انجام اصلاحات پارامتریک است.

آخرین گزارش این سازمان از وضعیت سن بازنشستگی نشان می‌دهد طی سال‌های اخیر میانگین سن بازنشستگان جدید از میانگین سن برقراری کل بازنشستگان بیشتر است.

بر اساس این گزارش میانگین سن کل بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1401 برابر با 56.3 سال بوده در حالی که سن بازنشستگان جدید در این سال بیشتر و برابر با 57.6 سال بوده است.

یکی از علت‌های اصلی افزایش سن برقراری در خصوص بازنشستگان جدید، تداوم اجرای قانون تعیین تکلیف و گرایش افراد واجد سن بازنشستگی با سوابق معادل 10 سال و کمتر از آن  به درخواست بازنشستگی است.

در کنار حمایت‌های کوتاه‌مدت بیمه‌ای و درمانی که هر بیمه‌شده و افراد تحت تکفل وی از اولین روز بیمه‌شدن و درصورت تحقق شرایط مقرر در قوانین و مقررات، استحقاق بهره‌مندی از آنها را خواهند داشت، تعهدات بلندمدت این سازمان نیز عمدتا مشتمل بر پرداخت مستمری بازنشستگی، پرداخت مستمری ازکارافتادگی کلی، پرداخت مستمری ازکارافتادگی جزیی، پرداخت مستمری بازماندگان و ... است و بسیاری از افراد هدف از پرداخت حق بیمه را دریافت مستمری در زمان بازنشستگی عنوان می‌کنند.

سن بازنشستگی مردان بیشتر از زنان

آمارها نشان می‌دهد از سال 1393 تا به حال میانگین سن بازنشستگان جدید از میانگین سن برقراری کل بازنشستگان بیشتر است.

بررسی سن بازنشستگی به تفکیک زن و مرد نیز نشان می‌دهد در هر دو گروه میانگین سن بازنشستگان جدید از میانگین سن برقراری کل بازنشستگان بیشتر اما اما این شکاف در میان مردان بیشتر از زنان است.

در سال گذشته میانگین سن بازنشستگان جدید مرد از میانگین سن کل بازنشستگان حدود 1.6 سال بیشتر بود در حالی که این افزایش در گروه زنان بازنشسته کمتر و معادل یک سال بوده است.

همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشتر بودن میانگین سن بازنشستگان جدید نسبت به کل بازنشستگان در خصوص از کارافتادگان (بازنشستگانی که به علت ازکارافتادگی مستمری دریافت می‌کنند) نیز صدق می‌کند و این شکاف به مراتب بیشتر است.

بر اساس این گزارش در سال 1401 میانگین سن کل از کارافتادگان معادل 43.3 سال بوده در حالی که میانگین سن از کارافتادگان جدید بیشتر و معادل 48 سال بوده است.

پایین بودن سن از کارافتادگی در خصوص از کارافتادگان به علت عدم رعایت شرط سن و سابقه جهت برقراری مستمری از کارافتادگان در صورت بروز حادثه یا بیماری ناشی از کار است.

به اعتقاد برخی کارشناسان افزایش سن بازنشستگی می‌تواند به طور موقت به تعادل منابع و مصارف صندوق‌های بازنشستگی کمک کند همچنین تعداد افراد شاغل در جامعه افزایش می‌یابد که می‌تواند به رشد اقتصادی کمک کند؛ اما از سوی دیگر، افزایش سن بازنشستگی می‌تواند به معنای کاهش فرصت‌های شغلی برای جوانان باشد و همچنین ممکن است افراد در سنین بالاتر با مشکلات جسمی و روحی بیشتری مواجه شوند که می‌تواند بر بهره‌وری آنها در محیط کار تاثیر منفی بگذارد. در مجموع، افزایش سن بازنشستگی موضوعی پیچیده با تبعات مختلف است که بررسی تبعات آن نیازمند درنظر گرفتن عوامل زیادی است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می گوید که افزایش سن بازنشستگی از سال ۱۴۰۵ عملیاتی می‌شود اما پیشتر برخی از مسئولان از اجرای این قانون از ابتدای سال ۱۴۰۳ خبر داده بودند؛ با این حال مشخص نیست قانون افزایش سن بازنشستگی از چه زمانی اجرا خواهد شد.

۲۴ دی ماه امسال بود که شورای نگهبان با مصوبه افزایش سن بازنشستگی موافقت کرد. مصوبه مجلس به منظور افزایش سن بازنشستگی در سنین مختلف در راستای رفع ناترازی صندوق های بازنشستگی بود، مصوبه ای که مخالفان و موافقانی داشت.

موضوع افزایش سن بازنشستگی در صندوق های بیمه ای بیست و هشتم آبان ماه از سوی مجلس شورای اسلامی، به رأی گذاشته شد ودر نهایت به تصویب رسید. اما از زمان تأیید مصوبه افزایش سن بازنشستگی، اظهارنظرهای مختلفی برای زمان اجرای این قانون مطرح شد.

به طوری که سید صولت مرتضوی وزیر کار و رفاه اجتماعی ۲۵ بهمن ماه در حاشیه نشست هیئت وزیران درباره زمان اجرای قانون افزایش سن بازنشستگی، گفت: آنهایی که الان بالای ۲۸ سال سابقه کار دارند، حداقل باید ۳۰ سال خدمت کنند و افزایش سن بازنشستگی از سال ۱۴۰۵ عملیاتی می‌شود.

وی افزود: قانون مشمول کسانی می‌شود که ۲۸ سال سابقه خدمت دارند و مشمول افرادی که ۲۹ و ۳۰ سال سابقه دارند نمی‌شود.

این در حالی است که پیشتر، محمد محمدی، معاون فنی و امور بیمه ای سازمان تأمین اجتماعی در گفت وگو با یکی از رسانه‌ها درخصوص زمان اجرای افزایش سن بازنشستگی در کشور گفته بود:  اجرای ماده ۲۹ برنامه هفتم و شرایط بازنشستگی منوط به تدوین و ابلاغ آیین‌نامه است، اما عملیاتی شدن آن مطابق قانون برنامه هفتم توسعه از اول فروردین‌ماه سال ۱۴۰۳ قابل انجام خواهد بود.

محمد صادق غلامی مشاور و رئیس دبیرخانه هیأت امنای سازمان تامین اجتماعی و صندوق های تابعه نیز در گفت وگو با فارس گفت: به نظر می‌رسد که اول ۱۴۰۳ همزمان با اجرای برنامه هفتم توسعه مساله افزایش سن بازنشستگی هم اجرا شود البته این قضیه و نهایی شدن آن به بررسی‌های شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت بسیار وابسته است.

وی در عین حال عنوان کرد: این قانون براساس برنامه هفتم پس از آن که شورای نگهبان آن را تأیید کرد، احتمالا اصلاحاتی دارد به محض اینکه رئیس مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کند، رئیس جمهور نیز آن را برای اجرا ابلاغ خواهد و احتمالا اجرای آن به سال آینده موکول می شود.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی یکشنبه ۲۸ آبان ماه سال جاری در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه با بند الحاقی ماده ۲۹ لایحه افزایش بازنشستگی در کشور موافقت کردند.

براساس این بند قرار است بیمه‌پردازانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی ۲ ماه به سنوات اشتغال آن‌ها اضافه شود.

براساس این قانون، افرادی با سابقه ۲۰ تا ۲۵ سال به ازای هر سال سه ماه، افرادی با ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه خدمت به ازای هر سال چهار ماه و برای بیمه‌پردازانی که تا ۱۰ سال سابقه خدمت دارند به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ماه خواهد بود. طبق این مصوبه به سنوات اشتغال بیمه‌پردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت دارند عددی اضافه نخواهد شد.

پس از آنکه این قانون به تأیید شورای نگهبان رسید، بیست‌و چهارم دی ماه هادی طحان‌نظیف؛ سخنگوی شورای نگهبان درباره مصوبه مجلس برای افزایش سن بازنشستگی گفت: این مصوبه خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشده است.

اما  میرهاشم موسوی رئیس سازمان تامین اجتماعی اخیرا در نشست خبری با رسانه‌ها ها درباره زمان اجرای قانون افزایش سن بازنشستگی به رسانه‌ها گفت: هر زمانی که این قانون از سوی وزارت رفاه به سازمان تامین اجتماعی ابلاغ شود بلافاصله با تدوین آیین‌نامه‌ها، اجرا می‌شود.

بهادر جهرمی سخنگوی دولت نیز گفت: افزایش سن بازنشستگی که شامل بازنشستگان موجود نمی‌شود. همچنین برای کسانی که در شرف بازنشستگی هستند نیز این امر شامل آنان نمی‌شود. رابطه کارمندان دولت با دولت یک رابطه قانونی است، یعنی حدود و مرزهای آن را قانونگذار مشخص می‌کند که مطابق با مصالح عموم و هم حاکمیت رعایت شود.

با این حال؛ تاکنون اظهارنظرهای مختلفی درباره زمان اجرای قانون بازنشستگی از سوی مقامات مسئول در کشور بیان شده است اما اخیرا وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد که این قانون از سال ۱۴۰۵ اجرا خواهد شد، با این حال باید پرسید اگر هدف از افزایش سن بازنشستگی رفع ناترازی در صندوق های بازنشستگی است چرا زمان اجرای آن به چندسال آینده موکول شده است؟

منبع : بانک اول |
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت قاب امروز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد اخبار از پلیکان

    ارسال دیدگاه

    اخبار روز سایر رسانه ها
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت قاب امروز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد اخبار از پلیکان
      پربازدیدترین